Câinele latră atunci când pleci? Uite ce să faci…
(Lectură de 5 minute)

Rezumat: „De ce urlă câinele meu când plec?”. În acest blog specializat, aflăm totul despre dresajul de separare a câinilor, de ce plânge câinele tău când pleci și cum să ajuți un câine cu disconfort datorat abandonului.
Disconfortul de abandon le-a provocat destule probleme proprietarilor de câini, iar înainte de a da sute sau chiar mii de lei pe un specialist în comportamentul animalelor, îți sugerăm să încerci mai întâi metodele de mai jos…
Câinele latră când plec
Deci, ce se întâmplă? Disconfortul de abandon este atunci când câinele tău se simte neliniștit, anxios și nervos în absența ta. Există diferite grade de gravitate ale problemei, de la câini care plâng puțin când sunt lăsați la grădiniță, dar care sunt capabili să se bucure de noua companie canină și umană, până la cei care plâng, se agită și se smiorcăie în momentul în care închizi ușa de la intrare.
Nu contează ce tip de comportament manifestă câinele tău; este considerat disconfort de abandon atâta timp cât prezintă anumite comportamente atunci când ești plecat. Problemele de comportament nu sunt o caracteristică exclusivă a câinilor ci este ceva cu care se confruntă de asemenea și unii oameni.
De ce urlă câinele meu când plec?
Disconfortul de abandon este o preocupare care este resimțită de câinele tău atunci când este separat de tine, dar câinii pot experimenta anxietate cauzată de mulți alți stimulenți, cum ar fi focuri de artificii, aflându-se într-un mediu nou și întâlnind oameni și câini noi, călătorind în mașini, avioane, feriboturi, și orice altceva care poate declanșa câinele tău în mod specific.
Fiecare câine devine neliniștit din cauza unor lucruri diferite. Unii câini sunt foarte afectați de furtuni, în timp ce alții pot ațipi în timpul acestora. Multe lucruri pot provoca astfel de probleme de comportament la câini, iar cel mai bun mod de a ști ce factori declanșează câinele tău este să urmărești semnele și apoi să evaluezi ce le provoacă.

Semnele
Câinii cu disconfort de abandon prezintă de obicei semne similare, iar noi le-am enumerat mai jos pe cele mai frecvente:
- Comportament frenetic ocazional ( țopăit, gâfâit, tremurat)
- Vocalizare (urlete, lătrat, scheunat)
- Salivare excesivă
- Scaune sau urinare nervoasă
- Comportament distructiv (mestecat, distrus, săpat)
- Încercări de a scăpa sau de a se ascunde cu orice preț
Cum să abordezi problema
Desensibilizarea pas cu pas
1. Găsește punctul de declanșare
2. Folosește punctul de declanșare ca punct de plecare
Poți începe să dezvolți toleranța câinelui tău odată ce îi cunoști limitele. De exemplu, dacă câinele tău începe să plângă atunci când închizi ușa, atunci fă-o doar pe jumătate, iar apoi închide-o treptat mai mult, când nu mai are reacții.
Vei ajunge încet-încet la punctul în care poți închide ușa pentru o perioadă scurtă de timp înainte ca el să înceapă să își manifeste nerăbdarea.
Scopul tău este să ajungi la punctul în care poți închide ușa și să pleci fără ca câinele tău să mai reacționeze
3. Nu îl forța
Câinele tău îți va spune care sunt limitele sale și tu ar trebui să îl asculți. Să presupunem că începi prea repede și treci la închiderea completă a ușii, după ce înainte ai închis-o doar 5 cm.
Este de înțeles că câinele tău va reacționa, va lătra, va gâfâi, se va agita și se va comporta frenetic. Lasă acțiunile lui să fie un semnal că te miști prea repede. Dacă te grăbești prea tare, poți provoca un regres și declanșa din nou anxietatea câinelui tău, învățându-l că trebuie să fie îngrijorat ori de câte ori ușa se închide chiar și cu 5 cm, pentru că data viitoare se va închide toată și te va pierde din vedere.
Este în regulă să faci un pas sau doi înapoi dacă câinele tău nu se adaptează bine la viteza cu care avansezi. Întotdeauna este mai bine să mergi prea încet decât prea repede. Deși punem accent pe consecvență, este important să faci și pauze. Câinele tău poate deveni frustrat dacă te grăbești cu antrenamentul fără să faci pauze.
4. Citește-ți câinele
Câinii sunt creaturi care nu sunt atât de diferite de noi. Au zile mai morocănoase, zile în care sunt mai provocați sau, dacă sunt deja la capătul nervilor din cauza a ceva ce se întâmplă afară (cum ar fi focurile de artificii), încearcă să nu îi agravezi stresul făcând un antrenament de disconfort la abandon.

Metode de instruire
Dresaj în cușcă
Dresajul în cușcă este o metodă excelentă și recomandată de experți pentru a gestiona din timp problemele de comportament. Cușca nu este menită să fie demonizată sau să fie un loc în care câinele tău este închis pentru a fi pedepsit. Ar trebui să fie introdusă ca un spațiu sigur și confortabil pe care câinele tău ar trebui să îl iubească.
Folosește asociații pozitive pentru a-ți convinge câinele să accepte cușca, hrănindu-l cu gustări în interior, punându-i jucăriile preferate înăuntru și poate chiar lăsând înăuntru ceva care miroase ca tine. Odată ce câinele tău acceptă cușca, aceasta devine un loc sigur și îl poți lăsa în ea pentru câteva ore atunci când ai de rezolvat niște treburi, fără ca el să protesteze, și îl poți pune în ea noaptea pentru un somn bun.
Contra-condiționare
Contra-condiționarea cățelușului tău este un antrenament care formează asociații pozitive cu ceea ce îl declanșează. Este un pic ca o terapie de substituție, în care încercăm să „ștergem” o experiență rea înlocuind-o cu una pozitivă.
Așadar, în loc să confirmi frica câinelui tău de a rămâne fără tine când pleci de acasă, ignorându-i comportamentul sau forțându-l să stea în cușcă, înlocuiește frica cu un lucru pozitiv, cum ar fi o jucărie puzzle distractivă care îl va ține ocupat ore întregi.
Oferă-i câinelui tău acea jucărie specifică doar atunci când pleci din casă. În acest fel, se păstrează noutatea jucăriei și îl face entuziasmat pentru momentul în care te pregătești să pleci.
Exercițiu

Sfaturi suplimentare
Unii dintre noi avem rase de câini care necesită mai multă atenție și sunt mult mai predispuși să dezvolte probleme de comportament.
Din nefericire, disconfortul de abandon nu este întotdeauna rezultatul comportamentului nostru și nici al vreunei inadecvări în a învăța cățeii de la o vârstă fragedă. Nu te învinui dacă câinele tău prezintă nerăbdare cauzată de separare, pentru că uneori nu poate fi evitat. Situațiile de viață, circumstanțele neprevăzute și chiar natura muncii tale (cei care lucrează de acasă știu despre ce vorbim!) pot scoate la iveală aceste nesiguranțe.
Dacă ai probleme pe care nu le poți rezolva de unul singur, caută ajutor de la profesioniști respectabili și etici. Există o mulțime de servicii excelente de dresaj canin, cu profesioniști pregătiți în mod corespunzător, care sunt dornici să te ajute.
Uneori, experții îți vor sugera ajutoare speciale, cum ar fi tablete sau suplimente de calmare, pentru a-ți ajuta câinele, precum și pe tine, să faci față atunci când trebuie să ieși din casă fără el. Este posibil ca instruirea să nu fie suficientă pentru unii câini, iar aceștia să aibă nevoie de un pic mai mult ajutor decât alții, și asta este în regulă!
Gânduri finale
Mulți câini au probleme atunci când sunt departe de stăpânul lor, iar acest lucru poate afecta cu adevărat bunăstarea câinelui și stilul tău de viață.
Cu toate acestea, consolează-te știind că nu ești singur și că există o mulțime de alți părinți de câini care simt durerea ta.
Acum nu va trebui doar să „te descurci”, pentru că poți lua problema în propriile mâini și să încerci sugestiile noastre de mai sus.
Să știi că poți apela la un profesionist calificat și de încredere care are întotdeauna la inimă interesele câinelui tău și ale tale, dacă situația o cere.
Îți mulțumim pentru lectură <3


